Haaste! Ikääntyä vai vanhentua?
Hyvä lukija!
Tervetuloa artikkelinsarjani kolmannen osan pariin. Tässä artikkelissa avaan maailmaa, jossa pääsen hyvinvointialalla työskentelemään. Minulla on ilo ja kunnia tavata hyvin erilaisia ihmisiä ja tutustua heidän elämäänsä ja arkeensa – jopa vuosien ajan. Minun ja sinun arkesi koostuu, parisuhteesta, rutiineista, tavoista, ystävyydestä, kommunikaatiosta, työtehtävistä ja erilaisista haasteista näiden ympärillä. Mutta vaikka me ihmiset olemme kaikki tavattoman erilaisia, me kaikki törmäämme hyvin samankaltaisisin haasteisiin viimeistään keski-ikään päästyämme.
Näiden artikkelien tarkoitus on tarjota sinulle lisätietoa, jotta voit helpommin sukkuloida läpi tulevien viikkojen. Olet varmasti kuullut sanonnan: tieto lisää tuskaa. Tiedän kokemusteni kautta sen, että kyllä tuo tuska on tiedottomalle vielä kovempaa kuin tiedon lisääntymisen aiheuttama.
Tavattomia lukuhetkiä!
Jatkossa liitän nämä artikkelini aina sähköpostiuutiskirjeiden oheen, sillä haluan pitää teihin suoran yhteyden, jos vaikka esimerkiksi Facebook muuttaa taas algoritmiaan.
Muista siis tilata uutiskirjeeni linkistä tämän tekstin alapuolelta. Kiitos!
Aloitetaan tämä sopparesepti lusikallisella faktaa.
TIEDOLLISET HAASTEEMME
Näin 43-vuotiaana olen jo päässyt itsekin ihmettelemään iän tuomia keloja ja elimistömme ihan konkreettisia muutoksia. Avasin tätä hieman enemmän jo artikkelissani 1, jossa pohdin ikääntymistä ja vanhenemista.
Tämä vääjäämätön vanheneminen ja sen kartuttama elämänkokemus ovat tietenkin tuoneet mukanaan erilaisia rutiineja ja tapoja, joista osa on hyviä ja toiset taas sitkeitä pirulaisia, kuten viime artikkelissani kerroin.
Ajan ja elämänkokemuksen tuoma perspektiivi ja kokemusasiantuntijuutemme antavat meille paljon. Korjaamme jatkuvasti tekemisiämme joko huomaamattamme tai tietoisesti. Meistä jokainen on oman elämänsä paras asiantuntija! Parhaiten tämä näkyy kenties esimerkiksi parisuhteessa tai perheen kanssa toimiessamme. Varmasti on jo opittu jotain, mistä nuoremmalla kaksilahkeisella ei ollut vielä hajuakaan.
Nuo äskeiset esimerkit voivat tuoda yllättävänkin paljon iloa ja hyvinvointia arkeemme. Mutta jos emme opi mitään, me vain toistamme samoja kaavoja ja virheitämme tai törmäämme samoihin haasteisiin joka päivä. Ja se jos mikä vasta onkin haastavaa, aikaa vievää ja kuluttavaa.
Niin kuin tässäkin kirjoituksessa ja myös koko ihmiselämässä: kaikki liittyy kaikkeen ja mitkään asiat eivät ole yksiselitteisiä. Asioita tarkemmin tutkiessamme löydämme paljon syy-seuraussuhteita jotka on kuitenkin niin helppo arjessa kiireessä ja alituisesti säätäessämme vain ohittaa.
LÄSNÄOLON HAASTE
Suora kysymys monimutkaiseen aiheeseen: Oletko sinä aidosti läsnä niissä hetkissä, joissa omassa arjessasi vaikutat ja elät? Siis perheen tai läheistesi kanssa, työpaikalla, kotiin tullessa, aamun ensimmäisen tai illan viimeisen tunnin aikana. Virikkeitä on nykypäivänä niin paljon ja täytämme mielemme monella täysin turhalla asialla päivämme aikana. Ja en siis todellakaan aio saarnata kännykän käytöstäsi tai paasata Netflixin tuijottamisen vaaroista. Olen vain itse huomannut niihin liittyvän toiminnan olevan omille tavoitteilleni usein haasteellisena tai jopa täysin haitallisina.
Tässä muutama ehdotus ajankäytön, keskittymisen ja läsnäolon laadun parantamiseksi:
- Mieti, missä kännykkäsi on esimerkiksi kotiin tullessa tai kun keskityt työtehtävään tai vuorovaikutukseen läheisiesi kanssa.
- Suunnittele se, miten toimit aamulla, jotta aitoon läsnäoloon jää aikaa. Vaatiiko tämä kenties toimia jo edellisenä iltana?
Huomasin itse selkeän eron hyvinvoinnissani, kun aloin viettää aamun ensimmäisen puolituntisen ilman puhelintani ja nousin ylös ilman torkutusta. Lisäksi laitoin puhelimeni aina klo 22.15 erilliseen sille kuuluvaan paikkaan lataukseen, pois makuuhuoneesta. Nämä pienet, mutta konkreettiset muutokset toivat sekä aamuihini että iltoihini lisää läsnäolon tunnetta ja koin tehokkuutta ja voimakasta tunnetta siitä, että hallitsen itse arkeani. Pääsin jopa tylsistymään, kun pidin puhelintani ulottumattomissa klo 18–21 välisen ajan. Kokeile edes! Iso suositus omien rajojen uudelleen arviointiin.
AJANKÄYTÖN HAASTE
Meille kaikille on annettu joku aika jonka saamme tässä maailmassa viettää. Emme aina täysin voi vaikuttaa siihen, kuinka kauan juhlamme jatkuvat, mutta se miten laadukkaasti ja jaksavina otamme kaiken vastaan, on hyvin pitkälti meistä itsestämme kiinni. Kuten jo aiemmin tässä artikkelisarjassa totesin: jos aika olisi uskonto, kuuluisin sen kannattajiin.
HAASTEISTA PUHUTTAESSA… TAI TARKEMMIN HAASTEESTA
Perustimme 10.4.2023 Facebookin villiin maailmaan Tavaton-haasteryhmän, jonka tarkoitus oli suorittaa 21 päivän ajan tietty lihaskunnollinen treeni. Aloitimme määrästä 3 x 10 ja toistomäärä kasvoi joka sarjassa +1, siten että päädyimme punnertamaan 29.4 3 x 21 punnerrusta Määrät siis kasvoivat maltillisesti ensimmäisen viikon ajan, mutta jo toisen viikon aikana monelle teistä löytyi jo kunnon vastus. Tämän haasteen ideana oli ottaa itseään niskasta kiinni, selättää lihaskunnon romahtaminen ja antaa perspektiiviä omasta kuntotasosta sekä opettaa käyttämään oikeita liiketasoja jos jokin liike tulee liian haastavaksi suorittaa. Nyt kun haaste pian loppuu, annamme selkeät ylläpito- ja kehittymisohjeet teistä jokaiselle. Ohjeen tason saa valita kuukauden kokemuksen viisastuttamana. Ja jos haasteessa et ollut mukana vielä viime kerralla ja nyt kaduttaa, niin ei hätää: uusi haaste alkaa jo 10.5.2023. Hyppää reilusti mukaan, lupaan ettet pety.
Kysely niille, jotka osallistuivat haasteeseen tai ovat jo ryhmässä!
Jos koit informaation herättelevän uinuvaa hyvinvointiasi tai haluat tehostaa valmentajan avulla alkanutta matkaasi kohti hyvinvointia, liity sähköpostilistallemme.
Etsin jatkuvasti ajankohtaista faktatietoa asiakkailleni ja pureksin sen oman kokemukseni ja muiden ammattilaisten avulla helposti nieltävämpään muotoon.
Tavatonta viikkoa.
Terveisin
Tavaton koutsi Tomi