Tavat, nuo sitkeät pirulaiset!

 

Hyvä tavaton!

Tervetuloa artikkelin numero kaksi pariin. Tämäkin tapoihin ja niiden muuttamiseen osuva kirjoitus on osa uutta Tavaton! -artikkelisarjaa. Artikkelieni tarkoitus on tarjota sinulle lisätietoa, jotta voit helpommin huomioida miten arjessasi toimit. 

 Olet varmasti kuullut sanonnan: tieto lisää tuskaa. Tiedän kokemusteni kautta sen, että kyllä tuo tuska on tiedottomalle vielä kovempaa kuin tiedon lisääntymisen aiheuttama.

 Jatkossa liitän nämä artikkelini aina sähköpostiuutiskirjeiden oheen, sillä haluan pitää teihin suoran yhteyden, jos vaikka esimerkiksi Facebook muuttaa taas algoritmiaan.

 Muista siis tilata uutiskirjeeni linkistä tämän tekstin alapuolelta. Kiitos! 

 

TAVAT, NUO SITKEÄT PIRULAISET!

Pitkäaikaisen valmennettavani Riku Rantalan sanoin totean ylläolevan huomion. Voimme varmasti olla yhtä mieltä siitä, että tapojen muuttaminen vie aikaa.

On tieteellisesti todettu sen vaativan asian toistamista useampia kertoja, jopa kuukausia tai vuosia. Tapatutkimus on todennus meidän olevan erilaisia myös tässä

ja vaikka, jollain tietty tapa muuttuu lyhyessä n. 21 päivän jaksossa voi se jollain kestää pidempäänkin. Tutkijat ovat joutuneet miettimään tilannetta monelta kannalta ja todenneet kyse ei aina muutettavasta tavasta mutta, myös motivaatiosta, ajasta ja energiasta, jota kohdistetaan haluttuun tapamuutokseen.

 

No mitäs huonoja tapoja sinulla on? Ja nyt listaan kyselen sellaisia, jotka jäytävät terveyttäsi hitaasti, mutta varmasti tai niistä joku muu on sinulle huomauttanut. Ei tarvitse kirjoittaa niitä nyt ylös. Jatka rauhassa lukemista. Just a thought!

Tiedostamattomat tapamme ovat kuitenkin ehkä niitä pahimpia, koska et todennäköisesti muuta, sitä mitä et tiedosta. Tavat ovat kuitenkin myös tärkeitä niistä koostuu lähes 50% arkemme tekemisistä. Tavat ovat opittuja asioita, jotka monesti helpottavat arkea ja ovat todettu kehittyvän toistettaessa, jopa paremmiksi.

 

TAPANI ON NIMENI!

Kaikki ovat varmasti vielä kärryillä ymmärtäneet lukemansa? Itse en pari vuotta sitten olisi ollut. Huomasin itselläni kehittyvän lukihäiriön, joka suurimmaksi osaksi oli keskittymisestä johtuvaa, mutta tässä tapauksessa vaan lukemiseen kohdistuvaa. Jouduin mielenkiintoista kirjaa lukiessani tilanteeseen, jossa olin ymmälläni miksi en pysty koko sivua lukemaan loppuun ja ymmärtämään lukemaani. Palasin edestakaisin ja tuskailin noin tunnin ajan. Onneksi ongelma ei ollut kovinkaan pitkäkestoinen ja seuraavat lukutuokiot viikon aikana paranivat selvästi.

Tämä kokemus ei ollut mieluinen ja sai minut melkein luovuttamaan, toisaalta se oli niin epämieluisa aikaisempiin lukemiseen liittyviin kykyihini verrattuna, joten toimin asian suhteen itsenäisesti hieman pelästyen. Olenkin siitä lähtien ottanut tavakseni lukea muutakin kuin puhelimen näyttöä ja lyhyitä otsikoita. Pari kertaa viikossa eräällä valmennustyöpisteelläni pysähdyn lukemaan asia-artikkelin. Välillä valitsen ihan sattumanvaraisen pitkähkön jutun ja keskityn tutustumaan siihen syvemmin.

Myös valmennustyöni kehittäminen on saanut minut hieman takaisin myös kirjojen pariin.  Uskonkin, että tapani kehittyy tai säilyy parempana tässä tämän vuoden 2023 aikana.

 

TIEDE KERTOO SEURAAVAA

Tapojen muuttamiseen liittyy oleellisesti joskus vaikeastikin saavutettava dopamiiniin liittyvä palkinto. Dopamiini on aivojemme mielihyvä hormoni ja sitä lähes kaikki aktiivinen kestävä toiminta tarvitsee. Asiassa voi piillä muutama ongelmanpoikanen, sillä jos tiedämme itselle helpomman tavan saavuttaa mielihyvää arjessa, on mahdollista, että asian tiedostamatta menemme siitä mistä aita on matalin ja dopamiini antaa helpotusta. Se ei kuitenkaan aina ole terveydelle parasta tai sivuutamme toisenlaiset meille paremmat vaihtoehdot ja huono tapa on syntynyt.

 

Analysoin tuossa taannoin 5 tapatutkimusta ja kuuntelin 10 tuntia luentoja aiheesta. Etsin yhtäläisyyksiä ja aiheita, joista voisin teille kertoa. Päätin kuitenkin jättää syvemmän teorian tästä pois, mutta vannon, että se on aika mielenkiintoista, miten kortisoli, serotoniini, ja dopamiini saa vireystilassamme eri kellonaikoina tapahtumaan tai sitten olemaan tapahtumatta.  Ei oikeasti ole ihme, jos tapa ei muutu!

 

TAVATON VINKKI TAPOJEN MUUTTAMISEEN

Päätin sen sijaan antaa konkreettisen tapamuutokseen isolla todennäköisyydellä johtavan järkeen menevän neuvon. Tästä seuraavasta saat ajatuksen siitä, josko tapamuutoksen haastavuudessa onkin kyse esimerkiksi myös taktiikastasi…

 

Jaa päiväsi kolmeen osaan.

 

  1. Osa 0-8 h heräämisen jälkeen.  (eli aamu ja päiväsi tunnit iltapäivään asti)
  2. Osa 9-15 h heräämisen jälkeen (alkuilta ja myöhäiset hereiilläolotunnit)
  3. 16-24 h heräämisen jälkeen (eli tämä osa on todennäköisesti teillä monilla nukkumista, ellei kyseessä ole kolmivuorotyö tai vastaava.)

 

Panosta vaikeimmin muuttuviin asioihin tuossa ensimmäisessä aikaikkunassa. 80% meistä saavuttaa aamupäivän aikana parhaan keskittymistasonsa, halusit sitä tai et.

Yläpuolella jo kerran mainitut sisällämme vaikuttavat hormonit ja niiden sivutuotteet tuovat tehoja vireystilaamme ja vastaanottokykyymme isosti, halusit sitä tai et.

Tämä noin 8 tunnin jakso tuon aikaikkunan sisällä on oivaa aikaa muuttaa aivojen toimintaa esimerkiksi kykyä oppia uutta ja muokata samalla vanhaa (neuroplastisuus) Tänä aikana olemme todennäköisesti myös sellaisessa mielentilassa, jossa koemme olevamme vastaanottavaisempi ja jaksavimpia muutokseen. Monesti tähän vastaanottokykyyn ja opin sisäistämiseen vaikuttaa myös edellinen yö. Onhan takana hyvin nukuttu levollinen yö?! ja olet pumpannut jo aamusta kofeiinitasot kahvilla tappiin?! Mahdollisia tapamuutoksia on mahdollista tehdä näihin asioihin ja hyödyntää kofeiini oikealla tavalla esimerkiksi keskittymiseen, johon se monelle antaa buustia kun niin paljoa väsytä. Kofeiini taas liian myöhään illalla pitää meitä hereillä myöhempiin ja aivojen lepo kärsii yön aikana. Tämä voi hyvinkin siis vähentää uuden asian tai jopa tavat omaksumista tai oppimista.

 

Jos koit tällaisen informaation herättelevän uinuvaa hyvinvointiasi tai haluat tehostaa valmentajan avulla alkanutta matkaasi, liity sähköpostilistallemme.  

Etsin jatkuvasti ajankohtaista faktatietoa asiakaitamme varten ja pureksin sen kokemukseni ja muiden ammattilaisten kanssa nieltävämpään muotoon.

 

P.S. tilaa se tuosta alta

 

Tavatonta viikkoa.

 

Terveisin:

Tavaton hyvinvointipäällikkö 

 

 

 

Tutustu rakentamaani kokonaisuuteen Lupaan, että siitä on hyötyä sinulle!

Tutustu lisää!